Opprop: Rettferdighet for Ayotzinapa

16.-18. april er en delegasjon fra Mexico bestående av to av foreldra til de 43 bortførte studentene, en medstudent fra lærerskolen i Ayotzinapa, og en meksikansk menneskerettighetsaktivist på besøk til Oslo.

Det har gått over et halvt år siden 43 unge studenter fra den rurale lærerskolen i Ayotzinapa ble bortført av politiet og overlevert til narkokartellet Guerros Unidos. Etterforskningen av studentbortføringen har avslørt korrupt politi, massegraver og de tette båndene mellom politikere og organisert kriminalitet, og blitt et symbol på den meksikanske narkostaten og regjeringens undertrykkelse.

Studentene er fremdeles savnet og myndighetene har ikke kommet med en troverdig forklaring på hva som har skjedd. Likevel har den meksikanske regjeringen erklært studentene døde og saken for lukket. Pårørende forteller at etterforskning er full av løgn og krever troverdige bevis. De har ikke sluttet å lete, og nekter å la sine barn bli nok et tall i landets dystre statistikk over savnede personer. 

Som et resultat av myndighetenes forsøk på å bortforklare en politisk verkebyll, reiser de pårørende rundt for å søke støtte i kampen om å finne igjen barna sine – i live. 16. april kommer en meksikansk delegasjon, bestående av faren til en av de 43 forsvunnede studentene, en medstudent og overlevende fra lærerskolen i Ayotzinapa, og en koordinator fra menneskerettighetssenteret Tlachinollan, til Norge. Delegasjonen kommer for å øke bevisstheten om forsvinningen og for å øke det internasjonale presset på meksikanske myndigheter.

 

I Stortingsmelding nr. 10 om menneskerettighetene står det at den norske regjeringen skal uttrykke bekymring og kritikk når menneskerettighetene krenkes, og prioritere støtte til sivilsamfunnets menneskerettighetsarbeid. Norske myndigheter kan derfor ikke la situasjonen i Mexico forbigå i stillhet, dersom de mener alvor med stortingsmeldingen om menneskerettighetene.

 

Vi uttrykker vår solidaritet med de pårørende, og står sammen med delegasjonen fra Ayotzinapa og det meksikanske sivilsamfunnet i følgende krav:

 

  • At norske myndigheter må uttrykke bekymring over at menneskerettighetene brytes i Mexico.
  • At det opprettes en uavhengig etterforskning, som er grundig, pålitelig og gjennomsiktig.
  • At studentene kommer tilbake i live.
  • At statlig undertrykkelse og kriminalisering av sosiale bevegelser opphører umiddelbart.

 

Studentbortføringen i Ayotzinapa er bare er toppen av et skremmende isfjell. Dersom internasjonale organer ikke legger press på de meksikanske myndighetene, gjenstår spørsmålet: hvem blir de neste ofrene?

 

For signering av oppropet, send mail til chiapasgruppa@gmail.com

 

Oppropet er signert av følgende organisasjoner:

Latin-Amerikagruppene i Norge

Chiapasgruppa (LAG)

Rød Ungdom (RU)

Sosialistisk Ungdom (SU)

Noereh

FIAN

Spire

Norges Sosiale Forum (NSF)

Oppropet er signert av følgende enkeltpersoner:

Roy Krøvel – førsteamanuensis ved Institutt for journalistikk og mediefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA)

Kristin Skare Orgeret – professor ved Institutt for journalistikk og mediefag ved Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA)

Anders Breidlid – Professor ved Institutt for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA)

Hanne Haaland – Professor ved Institutt for Utviklingsstudier (UiA)

Christine Parker – Nestleder i Latin-Amerikagruppene i Norge og nestleder i internasjonalt utvalg i LO Oslo.

Marianne Gulli - Styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge

Cecilie Hirsch - Doktorgradsstipendiat, Senter for Utvikling og Miljø (SUM), Universitetet i Oslo/Noragric, NMBU 

 

Land